Nesli Tehlike Altında Olan Endemik Bitki Koca Soda (Salsola Grandis)
Latince ismi: Salsola grandis Freitag, Vural & N. Adıgüzel Türkçe İsmi: Koca soda
Taksonomik Hiyerarşi:
Alem (Regnum): Plantae Bölüm (Divisio): Magnoliophyta Sınıf (Class): Magnoliopsida Takım (Ordo): Caryophyllales Aile (Familia): Chenopodiaceae Vent..
Cins (Genus): SalsolaL.
Tür (Species): Salsola grandis Freitag, Vural & N. Adıgüzel
Genel Özellikler: Koca soda (Salsola grandis)´, tek yıllık bir tür olup, (10) 20 - 60 (100) x 7-30 (60) cm, dik, çok sert, (canlı koşulda) grimsi yeşil, biraz parlak, tüysüz, sadece brakteollerin koltukları kısa demetler halinde çok hücreli kıvrılmış tüylüdür.
Çiçek / Meyve dönemi              : Haziran - Temmuz
Habitatı
Beyaz, gri renkte kireçtaşı, beyaz, sarı renkli kum taşı, gri, yeşil renkli kil taşları ile tüfler içeren erozyonlu akıntılar, nispeten tuzlu alanlar
Dünyadaki yayılışı                    : Türkiye endemiği
Fitocoğrafik durumu                : İran-Turan elementi
Türkiye’deki yayılışı                 : Koca soda (Salsola grandis) Türkiye’de, Ankara, Çankırı,
Çorum ve Kırıkkale illerinde 4 noktadan bilinmektedir. Dünya’da başka yayılışı yoktur, Orta Anadolu’da dar yayılıştı bir Türkiye endemiğidir.

Tehlike Kategorisi : Koca soda (Salsola grandis) Türkiye Bitkisinin Kırmızı Veri Kitabında CR- Critically Endangered yani Kritik kategorisinde verilmiştir. Bununla birlikte, bitkinin popülasyon sayısının dörde çıkması EN-Tehlikede kategorisinde değerlendirilmesinin daha uygun olduğu görünmekle beraber, popülasyonlardaki birey sayıları, yaşam alanı darlığı, tarımsal alanların bitkinin yaşam alanlarına doğru genişleme riski gibi yok olma risklerinden dolayı bitkinin CR- Critically Endangered yani Kritik kategorisinde kalmasının daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır.

Nallıhan Kuş Cenneti çevresinde Koca soda (Salsola grandis) ile birlikte bulunan endemik bitkiler

Tür
Türkçe Adı
IUCN
Cytisus acutangulus Jaub. & Spach
Angora Tirfili

Acantholimon anatolicum Doğan & Akaydın
Anadolu Kirpiotu
Muscari adilii M.B.Güner & H.Duman
Bey Sümbülü
Anabasis aphylla 1.
Öldürgen
CR
Ülkemizde yayılış gösteren tüm türler, kendilerine özgü habitatları yaşam alanı olarak seçmeleri ve sınırlı yayılış alanına sahip olmalarıyla tehlike altında olabilirler. Bu sebeple çok özel habitatları tercih eden türler ve buna bağlı olarak endemik, dağılış alanı sınırlı veya populasyon yoğunluğu düşük olan türler diğer türlere oranla daha fazla risk altındadır.